Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Idag slutar Sotenäs kommundirektör Maria Vikingsson sin tjänst

En kvinna matar en äldre person.
Personer står i en verkstad och skrattar.

Maria Vikingsson har flera gånger praoat ute i verksamheterna. Den övre bilden visar när han deltog i arbetet på Hunnebohemmet och den undre bilden visar när hon besökte bilvården hos AME.

Kvinna håller upp ett diplom som det står Götapriset på.

Under Maria Vikingssons ledning har kommunen flera gånger blivit nominerad till fina priser och även vunnit priset som "Årets kommunala Innovation"

Maria Vikingsson slutar nu som kommundirektör efter 6,5 år och lämnar efter sig en kommun med god ekonomi, en kommun som har lätt att rekrytera nya medarbetare och som ligger i framkant när det gäller miljöarbete.

Men när hon började sin tjänst hösten 2015 rivstartade hon med en stor kris- flyktingkrisen.


”Vi tog emot 600 flyktingar på olika anläggningar i kommunen under kort tid och vi hade en mottagningsenhet i skolan. Vi omfördelade medarbetare från de olika förvaltningarna och jobbade över förvaltningsgränserna tillsammans för att lösa det akuta läget. Jag upplevde ett fantastiskt engagemang från samhället och många ställde upp och hjälpte till ideellt. Vi löste problem som vi aldrig hade råkat ut för tidigare och vi gjorde det tillsammans” berättar hon.


Sedan dess har hon fått uppleva flera kriser, till exempel ett stort oljeutsläpp 2017 och flera stora översvämningar, senast den i somras.

”Tack vare att vi tidigt haft en krisorganisation på plats så har vi kunnat lösa kriserna på ett bra sätt” säger hon.


När pandemin inträffade i början av 2020, inrättade Sotenäs kommun snabbt en pandemigrupp. Den består av tjänstepersoner från olika förvaltningar som träffas varje vecka för att diskutera smittoläget i kommunen och eventuella åtgärder som måste vidtas.


”Vi ställde aldrig in vår verksamhet under pandemin, vi ställde om istället och det är jag stolt över. Vi insåg att det här skulle ta lång tid och att det var viktigt att vi formade en organisation som var uthållig” säger hon.


En verksamhet som hon också är mycket stolt över är Sotenäs Symbioscentrum, som vann pris som ”Årets Innovation 2020”.

”Det är en verksamhet som är bra för miljön, bra för Sverige och jag tycker att det är imponerande att Sotenäs kommun vågar gå före och dela med sig av kunskapen om industriell och social symbios. Något jag speciellt minns är när Kronprinsessan Victoria hörde av sig 2018 och ville komma på besök för att få se verksamheten. Det blev ett väldigt lyckat besök!”

Andra saker som hon är nöjd med att ha varit med och bidragit till är digitaliseringen av kommunens ärendehantering.


”Nu ligger vi bland de främsta kommunerna i landet på det området och andra kommuner hör av sig till oss och vill veta hur vi har gjort. Det är ett gott betyg” säger hon.


Nu går hon vidare till en tjänst som data- och analyschef på Västra Götalandsregionen.


”Det är rätt tid att sluta nu. Det är mellan två val och vi har en ekonomi i balans. Jag lämnar organisationen i ett läge med goda förutsättningar. Något jag verkligen har uppskattat är samarbetet med politiken. Politikerna i Sotenäs kan, oavsett partifärg, enas om det som är viktigt för kommunen och det är det samarbetet som gör kommunen så framgångsrik” säger hon.


Sotenäs kommun riktar ett varmt tack till Maria Vikingsson för hennes ovärderliga arbete för Sotenäs kommun. Vi önskar dig allt gott i framtiden och vi kommer att sakna dig!

Dela detta innehåll