Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Hike & Bike cykling och vandring i Sotenäs

Sotenäs kommun kan stolt presentera konceptet Hike & Bike. En hållbar aktiv naturupplevlse som tillgängliggör mer cykling och vandring i Sotenäs.

Idag lanseras Hike & Bike, ett nytt koncept som syftar till att göra cykling och vandring i Sotenäs mer tillgängligt för fler. Projektet har resulterat i 400 kilometer möjligheter för cykling i 17olika rutter samt flera olika rundslingor och etapper för vandring.

 

Cykelrutterna som tagits fram knyter ihop besöksmål, orter och intressanta sevärdheter. De finns i varierande längd, cyklingtyp och nivå - allt från den som vill cykla lugnare och kortare och njuta av upplevelser till den som vill cykla utmanande i skogsterräng och klippor eller få sig ett rejält träningspass. De olika etapperna och aktuella kartor hittar du här: https://www.vastsverige.com/sotenas/hike--bike/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 

– Det finns ett ökat intresse för cykling och en ökande efterfrågan på aktiva naturupplevelser, inte minst i och med covid-19-situationen. Genom konceptet Hike & Bike vill vi utveckla hållbara naturupplevelser till glädje för ortsbor, besöksnäring och markägare, säger projektledare Åsa Andersson som även är besöksnäringsutvecklare i Sotenäs kommun.

 

Hike & Bike utgår från fyra startpunkter: ”Hike & Bike-Points” – Nordens Ark, Tumlaren, Hunnebostrands Vandrarhem och Bohus-Malmöns Pensionat. Där kan man hyra cykel, fika, bo och få tips om lämpliga cykelrutter eller vandringsturer och andra utflyktstips. Hike & Bike lyfter lokala sevärdheter, specialiteter och bra ställen att stanna på. Därför har projektet erbjudit lokala företag/verksamheter att ansluta sig till konceptet och därigenom lyfta cykling och vandring samt arbeta aktivt med värdskap.

 

Med cykelturism skapas även utökade möjligheter för service, både i samhällena och på landsbygden, i form av cykelverkstäder och uthyrning, butiker, restauranger och boende, till gagn för såväl social som ekonomisk hållbarhet inom de ekologiska gränserna.

 

Ett mål med projektet är också att öka förutsättningarna för cykling och hållbart resande, något Pia Bergenholtz, hållbarhetsstrateg vid Sotenäs Kommun, kommenterar:

 

– Cykling skapar möjlighet för besökare och invånare att ta sig mellan kommunens orter och besöksmål på ett hållbart sätt. Det är inte bara ett fossilfritt färdsätt utan bidrar även till människors hälsa och upplevelse av vår vackra kommun.

 

Konceptet Hike & Bike har tagits fram av Sotenäs kommun tillsammans med Sotenäs Turistförening, Företagarna i Sotenäs och LRF Sotenäs och är en del av projektet ”Utvecklad cykelturism i Sotenäs” med finansiering av Tillväxtverket, som syftar till att stärka och utveckla den lokala tillväxten. Projektet är tidsbegränsat och konceptet Hike & Bike är ett ”pilotprojekt” som ska utvärderas tillsammans med markägare, företagare och kommunen i höst.

– Många vill cykla i Sotenäs, men vägarna är bitvis rent farliga. Vi kan inte ändra vägarna just nu, men vi kan visa var det är möjligt att cykla och försöka få både bilister och cyklister uppmärksamma och samsas på vägarna, avslutar Åsa Andersson.Läs mer här: https://www.vastsverige.com/sotenas/hike--bike/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 


För mer information kontakta:

Åsa Andersson, projektledare Sotenäs kommun
Telefon: 0523-664006
Mejl: asa.andersson@sotenas.se

Mattias Carlsson, projektanställd cykling
Telefon: 076-1824247
Mejl: mattias@abloc.se

Håkan Christensson, LRF Sotenäs
Telefon: 070-6599701
Mejl: hakan@klev.nu

 

Anders Olsson, Sotenäs Turistförening
Telefon: 0706-673023
Mejl: Anders.olsson@sotenasturism.se


Mikael Andersson, Företagarna Sotenäs
Telefon: 073-6333200
Mejl: mikael@andersson.us

 

Pia Bergenholtz, hållbarhetsstrateg Sotenäs kommun
Telefon: 0523-664672
Mejl: pia.bergenholtz@sotenas.se

 

Dela detta innehåll

Sara Hellman

Kommunikationsansvarig


sara.hellman@sotenas.se

0523 - 66 46 65