Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Hållö fyr är ett av Västra Götalands sju underverk

Roland Mattsson, Bengt Wall och Hampus Winroth.

Idag fick Sotenäs kommun motta ett diplom eftersom Hållö fyr utsetts till ett av Västra Götalands underverk av Västarvet.

Roland Mattsson, ledamot i kommunstyrelsen, fick motta diplom och blommor av Västarvets representant Hampus Winroth. Deltog gjorde även Bengt Wall, ordförande i Föreningen Hållö Fyr, som också fick motta en gåva för sitt arbete med fyren.
Västarvet hade tidigare under hösten en omröstning på Facebook om vilka sju kulturmiljöer i Västra Götaland som skulle utses till regionens underverk. Det fanns 49 kulturmiljöer att rösta på och det inkom hela 12 000 röster, trots att man bara kunde rösta en gång var. Vinnarna blev slutligen Hållö Fyr, Stångehuvuds fyrhus, Lysekil, Bohus fästning, Kungälv, Karlsborgs fästning, Karlsborg, Läckö slott, Lidköping, Torpa stenhus, Tranemo och Akvedukten i Håverud, Mellerud.
"Hållö fyr är ett fantastiskt besöksmål och Bohusläns äldsta bevarade fyr. Den är ett monument över havet, sjöfarten och fisket" sade Hampus Winroth under prisutdelningen.
Roland Mattsson var mycket tacksam å kommunens vägnar för priset:
"Hållö fyr är ett alldeles utmärkt val som ett av de sju underverken i Västra Götaland. Det är en kulturplats där både historia och den bohuslänska graniten binds samman. Sotenäs kommun är oerhört stolt över denna utmärkelse" sade han.
Varje år går cirka 5000 personer upp i fyren på Hållö och de som besöker Hållö är mångdubbelt fler.
"Vi har försökt att göra det till ett litet kulturcentrum med vandrarhemmet, kapellet och fyren" berättade Bengt Wall.

Dela detta innehåll