Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Beökare från riksdag och region

Idag besökte flera riksdagsledamöter och regionpolitiker Sotenäs kommun för att få ta del av det arbete kommunen gjort med bland annat Sotenäs Symbioscentrum och Marina Återvinningscentralen.

Besöket gjordes som en del av Västerhavsveckan och temat för dagen var: ”Kan Västsverige vara en hubb för marin bioinnovation?”.

 

Första besöket blev på den Marina Återvinningscentralen i Hogenäset, som är den enda i sitt slag i Sverige, ja förmodligen i världen. Den startades av kommunen hösten 2018 och samlade då in mindre än 10 ton skräp och avfall från havet. Förra året var den siffran uppe i smått otroliga 180 ton!

 

Besökarna fick se hur materialet sorterades i olika fraktioner av medarbetare från Arbetsmarknadsenheten. Därefter fick de även se testbäddden för marint avfall, där 12-13 olika företag just nu arbetar med att försöka göra olika produkter av det återvunna materialet, till exempel möbler och kläder.

 

Därefter besökte man Rena Hav och delägaren Joel Oresten berättade om den otroliga resa man gjort för att idag kunna ta emot processvatten från de marina livsmedelsindustrierna i kommunen och rena vattnet upp till 99 procent, innan det åter släpps ut i havet!

Även biogödslet som man framställer av slamprodukterna tas om hand till 100 procent av Klevs Gård.

 

Swedish Algae Factory var också på plats och berättade om sina framtidsplaner och visade det färdigbyggda växthuset som ligger bredvid Rena Havs anläggning. Växthuset har man har byggt för storskalig algodling och anläggningen kommer ge cirka 5-6 arbetstillfällen.

 

Under eftermiddagen medverkade även Munkedals kommun som berättade om sitt planerade logistikcenter.

 

Medverkade under dagen gjorde bland andra Sotenäs kommunalråd Mats Abrahamsson, Emma Norén (MP) regionutvecklingsnämnden, Elin Segerlind (V) riksdagsledamot, Johan Hultberg (M), riksdagsledamot, Helena Holmberg (L) förste vice ordförande i regionutvecklingsnämnden, Magnus Berntsson (KD) ordförande i regionens miljönämnd, Jessica Hjerpe Olausson, marin expert och regionutvecklare och Jenny Sjöstedt, regionutvecklare.

 

Sotenäs kommun tackar för besöket och önskar varmt välkommen åter!

Dela detta innehåll