Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Kalendarium coronavirus juni 2021

Händer som formar ett hjärta.

Här finns de publikationer som Sotenäs kommun har lagt ut på hemsidan, Facebook och Sotenet under juni 2021.

Juni 2021

Restriktionerna lättar

Publicerad: 2021-07-01

 

Under vecka 25 rapporterades 3 nya smittfall i Sotenäs kommun.

Det kan jämföras med vecka 24 då det också rapporterades 3 nya smittfall. Detta innebär att Sotenäs har haft sammanlagt 935 registrerade smittfall sedan pandemins början.

 

Databasen Sminet har senaste tiden varit tillfälligt nedstängd av säkerhetsskäl vid två tillfällen. Driftstoppet har inte påverkat antalet rapporterade fall, endast tidpunkten för inrapportering har påverkats.

 

Smittspridningen fortsätter att minska i Västra Götaland och ligger nu på en låg nivå i hela regionen. De senaste veckorna ses en minskning i samtliga åldersgrupper. Högst antal smittade ses i åldersgruppen 10 – 19 år.

 

Antalet personer som behöver sjukhusvård för covid-19 minskar. Men fortfarande sker smittspridning och utbrott av covid-19 och det är viktigt att fortsätta följa råden för att minska spridningen av covid-19.

 

Västra Götalandsregionen ändrar i vaccinationsplanen. Från och med 30 juni kan alla från 18 år och uppåt boka tid för vaccinering i Västra Götaland, en månad tidigare än vad som tidigare kommunicerats. Orsaken är att flera vaccinatörer under senaste veckan märkt av ett lägre bokningstryck.

 

Från och med 1 juli lättar Folkhälsomyndigheten på restriktionerna till nivå 2. Det innebär bland annat att fler kan delta i allmänna sammankomster och offentliga tillställningar, att regler för serveringsställens öppettider tas bort, samt att reglerna för storleken på sällskap på serveringsställen tas bort utomhus och sällskap på 8 personer tillåts inomhus. För att se de fullständiga förändringarna, besök Folkhälsomyndighetens hemsida Länk till annan webbplats..

 

De allmänna råden om att stanna hemma vid symtom, undvika trängsel, att arbeta hemifrån, att hellre ses utomhus än inomhus och att vara noga med handhygienen ligger kvar till nivå 1.

Läs mer om antal smittade i landets kommuner i Folkhälsomyndighetens rapport Länk till annan webbplats..

Tre nya smittfall under vecka 24

Vy över hamnen i Hovenäset med båtar vid bryggan. Text i bilden där det står "Det är inte över än".

Publicerad: 2021-06-24

Under vecka 24 rapporterades 3 nya smittfall i Sotenäs kommun.

Det kan jämföras med vecka 23 då det också rapporterades 3 nya smittfall. Detta innebär att Sotenäs har haft sammanlagt 932 registrerade smittfall totalt sedan pandemins början.

 

Databasen Sminet har senaste tiden varit tillfälligt nedstängd vid två tillfällen av säkerhetsskäl. Driftstoppet har inte påverkat antalet rapporterade fall, endast tidpunkten för inrapportering har påverkats.

 

Smittspridningen fortsätter att minska i Västra Götaland.

De senaste veckorna ses en minskning i samtliga åldersgrupper. Högst antal smittade ses i åldersgruppen 10 – 19 år. Medianåldern för insjuknande vecka 23 och 24 är 29 år.

 

Totalt har 3 231 personer, 70 år och äldre, boende på Särskilt boende rapporterats. Sedan vaccinationen infördes har antalet nya rapporterade fall minskat väsentligt.

 

Antalet inneliggande med covid-19 på sjukhusen fortsätter nedåt. Men fortfarande sker smittspridning och utbrott av covid-19 och det är viktigt att fortsätta följa råden för att minska spridningen av covid-19.

 

Nu pågår vaccinering av de som är 40 år eller äldre. Från och med 30 juni kan alla som är 35 år eller äldre boka tid för vaccinering i Västra Götaland.

 

Folkhälsomyndigheten har beslutat att barn från och med det år de fyller 16 år ska erbjudas vaccination. Vaccinationerna kommer att starta när regionerna är klara med vaccination av de vuxna. Sveriges regioner ska enas om ett gemensamt datum.


Läs mer om antalet smittade i Sveriges kommuner i Folkhälsomyndighetens rapport: https://bit.ly/2RP2vK8 Länk till annan webbplats.


Trygg på Smögenbryggan i sommar

Publicerad: 2021-06-23 Facebook


Vi vill att våra besökare på Smögenbryggan ska känna sig trygga i sommar. Därför har Sotenäs kommun i år installerat tjänsten Telia Crowd Alerts.

Det innebär att sju mätstationer har satts upp på Smögenbryggan, som mäter hur många telefoner som försöker koppla upp sig mot wifi. På så sätt får vi en uppskattning av antalet besökare på bryggan. Mätningen visar att det för det mesta är flest besökare i början av bryggan och minst besökare vid de färgglada sjöbodarna (se bild). Detta innebär att det kan vara en god idé att påbörja sitt besök från Vallevikshållet.

 

Mätningen kommer att pågå från juni månad till 31 augusti. Sotenäs kommun kommer varje dag att lägga ut en grafisk bild på hemsidan, av antalet besökare som befinner sig i området, med viss fördröjning. Här kan du hitta informationen: sotenas.se/trangsel Länk till annan webbplats.

 

Den data som samlas in anonymiseras direkt per automatik innan analys och kan aldrig ledas tillbaka till en enskild individ. Vill du inte delta i mätningen kan du stänga av ditt wifi.

 

Du som ska besöka Smögenbrygggan i sommar, håll dig alltså gärna uppdaterad via vår digitala trängselupplysning!

Minskat antal smittade vecka 23

Vy över hamnen i Hovenäset med båtar vid bryggan. Text i bilden där det står "Det är inte över än".

Publicerad: 2021-06-17

Under vecka 23 rapporterades 3 nya smittfall i Sotenäs kommun.

Det kan jämföras med veckorna 21-22 då det rapporterades 15 nya smittfall. Detta innebär att Sotenäs har haft totalt 929 registrerade smittfall totalt.

 

Observera att på grund av pågående IT-avbrott kan Folkhälsomyndigheten inte rapportera data från och med kvällen den 13 juni, så antalet smittfall i Sotenäs kommun kan vara högre än vad som har rapporterats under vecka 23.

 

Antalet personer som behöver sjukhusvård har minskat stadigt och ser ut att fortsätta göra det även den här veckan.

 

Just nu vaccineras gruppen 45 år och äldre samt de i riskgrupp från 18 år och uppåt. Preliminär start för nästa åldersgrupp, de som är 35 år eller äldre, är i slutet av juni. Inget exakt datum finns än så länge.

 

Läs mer om vaccination mot covid-19: https://bit.ly/3wBOEGq Länk till annan webbplats.

 

Covidbevis ska underlätta vid resor och ge dig ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19. Från och med den 1 juli går det att gå in på sidan covidbevis.se för att hämta ett sådant bevis. Detta kräver svensk e-legitimation och kan göra tidigast sju dagar efter vaccinationen. Den som saknar e-legitimation kommer kunna få sitt Covidbevis hemskickat på papper till sin folkbokföringsadress.

 

Förhoppningen är att översättningar för covidbevis.se finns på plats den 1 juli.

 

Senast den 11 augusti ska det också gå att hämta bevis på negativt covid-19-test på samma sida.

 

Läs mer om antalet smittade i Sveriges kommuner i Folkhälsomyndighetens rapport: https://bit.ly/2RP2vK8 Länk till annan webbplats.


Vackra trängselfria besöksmål i Sotenäs

Publicerad: 2021-06-17

 

Här får du 10 tips för en trängselfri semester i Sotenäs!  • Ramsvik. Vandringslederna på hela Ramsvik har rustats upp med nya märkningar. Ramsvik Stugby & Camping Länk till annan webbplats. har tagit fram en fin vandringsguidebok, och många spännande fåglar passerar här, så ta med kikaren och gå på upptäcktsfärd!  • Trivsamma måltider med gott om plats. Många restauranger har satsat på take-away eller ta plats på restaurangernas fina uteserveringar.
  • Nordens Ark Länk till annan webbplats. – är grönt, lummigt och rymligt. Trivsamt för både stor och liten. Visste ni att det går att boka ett riktigt vildmarksäventyr hos Nordens Ark och övernatta i skogskojan ”Eremitaget”, utan el eller vatten – men med magisk utsikt, öppen spis och mitt i skogen.


  • Rör på dig! Motionsspår finns i anslutning till alla samhällen i Sotenäs. Utegym finns i Bovallstrand, Kungshamn, på Malmön och i anslutning till Tumlaren bad & rehabilitering Länk till annan webbplats.. Motionsspåren fungerar också fint som lagom promenadslingor, då de är relativt lätta att promenera. Spontanidrottsplatsen utanför idrottshallen i Kungshamn är kul för den med extraspring i benen.


  • Smögenbryggan har minst trängsel kl.10.00-12.00 och från 17.00.

Och förstås, passa på att shoppa lokalt, men undvik trängsel och var lite nyfiken på att testa nytt – i hela kommunen finns mysiga gårdsbutiker och närproducerade produkter.


Och som alltid handlar det om att visa hänsyn, respekt och att hålla avstånd. Trevlig vistelse i Sveriges vackraste kommun!


10 trängselfria besöksmål i Sotenäs kommun Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Hon inspekterar trängsel hos krogarna

Publicerad: 2021-06-11

 

Miljöenheten i mellersta Bohuslän har anställt en trängselinspektör under sommaren.

Sonja Thorén Karlsson är miljöinspektör och kommer att arbeta med att inspektera trängsel på restauranger och krogar i Sotenäs, Lysekils och Munkedals kommuner. Hon började den 1 maj och kommer tjänstgöra till mitten av augusti.

Hittills har hon hunnit genomföra 77 inspektioner.


”Det har varit trevligt att få träffa verksamhetsutövarna och det märks att de vet vilka restriktioner de har att följa. Hittills har det bara varit enstaka påpekanden” berättar hon.


Vill du komma i kontakt med Sonja Thorén Karlsson?

Sonja Thorén Karlsson, miljöinspektör

Mejl: sonja.thorenkarlsson@sotenas.se

Telefon: 0523-66 40 00

Färre antal smittade veckorna 21-22

Vy över hamnen i Hovenäset med båtar vid bryggan. Text i bilden där det står "Det är inte över än".

Publicerad: 2021-06-11

Under veckorna 21-22 rapporterades 15 nya smittfall i Sotenäs kommun.

Det kan jämföras med vecka 20 då det rapporterades 27 nya smittade.

Observera att Västra Götalandsregionens rapport, som nedanstående information är hämtad ur, innehåller två veckors statistik på grund av tidigare tekniska problem med databasen SmiNet. Antalet fall som redovisas per dag under vecka 21 och 22 reflekterar inte smittspridningen utan behöver tolkas över en längre tidsperiod.

 

Under vecka 21 och 22 rapporterades sammanlagt 3 085 fall i Västra Götaland, vilket är en minskning med 62 procent.

 

Fram till den 6 juni har 2 364 dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 rapporterats i Västra Götaland. Avlidna personer under 50 år redovisas inte per åldersgrupp och kön med hänsyn till sekretess då det rör sig om få fall i de olika åldersgrupperna.

 

Medianåldern för insjuknande i smitta vecka 21 och 22 är 31 år i Västra Götaland.

Från och med den 26 februari 2020, och fram till och med den 6 juni 2021, har totalt 188 928 bekräftade fall rapporterats i Västra Götaland.

 

Vill du hitta på något kul i Sotenäs i helgen? Här ger vi tips på trängselfria aktiviteter i vår vackra kommun: https://bit.ly/2RFpg3p Länk till annan webbplats.

 

Allmän information om vaccinering:

https://www.1177.se Länk till annan webbplats. samt telefonnummer:

• Svenska: 010-473 94 30

• Arabiska: 011-473 00 22

• Persiska: 011-473 00 23

• Somaliska: 011-473 00 24

 

Läs mer i Västra Götalandsregionens rapport: https://bit.ly/3pEwYaE Länk till annan webbplats.

 

Läs mer om antalet smittade i landets kommuner i Folkhälsomyndighetens rapport: https://bit.ly/2RP2vK8 Länk till annan webbplats.


Dataintrång hos Folkhälsomyndigheten

Vy över hamnen i Hovenäset med båtar vid bryggan. Text i bilden där det står "Det är inte över än".

Publicerad: 2021-06-03

Folkhälsomyndigheten har utsatts för försök till intrång i databasen SmiNet, som används för att lagra anmälningar om smittsamma sjukdomar, däribland covid-19.

Folkhälsomyndigheten har utsatts för försök till intrång i databasen SmiNet, som används för att lagra anmälningar om smittsamma sjukdomar, däribland covid-19.

 

Under vecka 21, mellan 26:e och 28:e maj, var databasen därför tillfälligt nedstängd. De fall av covid-19 som bekräftats under de dagar systemet var stängt, rapporteras in under helgen vecka 21 och under vecka 22. De bekräftade fallen redovisas i statistiken utifrån det datum anmälan registrerades i SmiNet.

 

Detta innebär att fall som egentligen skulle ha registrerats och redovisas under vecka 21 nu istället redovisas under vecka 22. Antalet fall som redovisas per dag under vecka 21 och 22 reflekterar inte smittspridningen utan behöver tolkas över en längre tidsperiod.

 

Västra Götaland har haft skärpta regionala rekommendationer sedan mitten av februari.

Nu har Västra Götalandsregionen (VGR) beslutat att INTE förlänga ytterligare. Det betyder att kommande söndag, vår nationaldag 6 juni, sätter punkt för vår tid med särskilda regionala rekommendationer. Sedan följer vi i Västra Götaland enbart Folkhälsomyndighetens nationella råd och rekommendationer.

 

Det här kan givetvis ändra sig på nytt, om smittspridningen tar fart igen. Pandemin härjar fortfarande i samhället.

 

Med andra ord – håll avstånd, undvik trängsel och jobba hemifrån i möjligaste mån.

 

Ska du ut och resa?

Vy över hamnen i Hovenäset med båtar vid bryggan. Text i bilden där det står "Det är inte över än".

Publicerad: 2021-06-02

EU:s digitala Covidbevis är en kommande kostnadsfri e-tjänst där du kan få ett bevis på att du är vaccinerad mot covid-19!

Covidbevis beräknas öppna den 1 juli. Senast i början av augusti går det också att hämta bevis på negativt covid-19-test och bevis på tillfrisknande via tjänsten Covidbevis.

 

Digitala covidbevis ska underlätta resor inom Europa under coronapandemin eftersom de är utformade på samma sätt inom hela EU.

 

Med ett digitalt covidbevis ska du enkelt kunna visa att du har:

 

  • vaccinerats mot covid-19
  • har testats negativt, eller
  • har tillfrisknat från covid-19 (det vill säga har testat positivt, inte antikroppstest)

 

Läs mer på: https://www.ehalsomyndigheten.se/covidbevis/ Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Nya åtgärder från 1 juni för kultur- och idrottsevenemang

Fören på en båt med utsikt över Smögenbryggan.

Publicerad: 2021-05-31

Från den 1 juni inleds anpassning av smittskyddsåtgärder i Sverige.

Smittspridningen är fortsatt nationellt hög och rådet om att hålla avstånd och att begränsa sitt umgänge fortsätter att gälla. Utifrån de scenarier som Folkhälsomyndigheten tagit fram och regeringens planer kommer anpassningen av smittskyddsåtgärder att inledas stegvis. Den 1 juni görs vissa justeringar för bland annat kultur- och idrottsevenemang.

 

Sverige har under de senaste fem veckorna haft en fortsatt hög smittspridning nationellt och en hög belastning på covid-vården även om antalet fall av covid-19 nu minskar. Spridningen av covid-19 beräknas enligt Folkhälsomyndighetens scenarier att klinga av i början av hösten 2021. Den successiva återgången till en mer normal situation i samhället inleds enligt regeringens plan och enligt Folkhälsomyndighetens scenarier den 1 juni med att flera smittskyddsåtgärder anpassas.

 

Bedömningen är att samhället just nu befinner sig inom nivå 3 på en tregradig skala vilket innebär hög smittspridning och en fortsatt hårt belastad sjukvård. Folkhälsomyndighetens råd kvarstår om att hålla avstånd och stanna hemma om man är sjuk samt att fortsätta arbeta hemifrån. Det är också viktigt att tacka ja till att vaccinera sig.

 

"Vi kommer att kunna återgå till ett normalläge så småningom men det är fortfarande mycket viktigt att alla bidrar till att minska smittspridningen. Tillsammans kan vi trycka ner smittan tills fler har vaccinerat sig, säger Johan Carlson, generaldirektör på Folkhälsomyndigheten.

 

Nästa steg, nivå 2, beräknas kunna tas senare i sommar om utvecklingen håller i sig. Nivå 2 kan enbart nås om sjukvården har goda förutsättningar att klara av vården av covid-19-patienter, om smittspridningen har gått ner ytterligare och fortsätter att minska samt om vaccinationstäckningen fortsätter att öka i den vuxna befolkningen.

 

Läs mer om vilka åtgärder som gäller från och med 1 juni 2021 Länk till annan webbplats.

 

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll