Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Kalendarium coronavirus januari 2021

Händer som formar ett hjärta.

Här finns de publikationer som Sotenäs kommun har lagt ut på hemsidan, Facebook och Sotenet under januari 2021.

Januari 2021

Återigen sjunker smittspridningen i Sotenäs kommun

Snötäckta klippor och sjöbodar med texten "Heja Sotenäs!".

Publicerad: 2021-01-28

Under vecka 3 har smittspridningen sjunkit rejält i Sotenäs kommun, endast 15 nya fall, att jämföra med vecka 2 då det konstaterades 40 nya fall, enligt Folkhälsomyndighetens statistik.

Sedan vecka 1 år 2020 har sammanlagt 383 sjukdomsfall konstateras i Sotenäs kommun, vilket är 423 fall/10 000 invånare. Det kan jämföras med en av de värst drabbade mindre kommunerna i Västra Götaland, Tibro, som haft 625 fall/10 000 invånare.

 

Under vecka 3 i år rapporterades 4 270 fall i Västra Götaland, vilket är en minskning med 1 739 fall jämfört med föregående vecka. I Västra Götaland var det 247 fall/100 000 invånare.

 

Medianåldern för de smittade vecka 3 är 41 år i Västra Götaland och fram till och med 28 januari hade 1 808 dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 rapporterats i området.

 

Medelåldern bland dödsfallen i Västra Götaland var 83 år, och 55 procent av de avlidna var män. Totalt har 91 procent av dödsfallen inträffat bland personer 70 år eller äldre.

 

Avlidna personer under 50 år redovisas inte per åldersgrupp och kön med hänsyn till sekretess då det rör sig om få fall i de olika åldersgrupperna.

 

Läs mer om antalet smittade fall i alla Sveriges kommuner: http://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

 

Läs mer i Västra Götalandsregionens veckorapport: https://bit.ly/36mXtJn Länk till annan webbplats.

Så har pandemin drabbat kommunens näringsliv

Man står på snötäckt berg med Smögenbron i bakgrunden.

Publicerad: 2021-01-28

Hur har näringslivet i Sotenäs kommun drabbats av pandemin?

I mars 2020 påbörjade Micael Gustafsson sitt vikariat som näringslivsutvecklare i Sotenäs kommun.

”Min uppfattning, när jag pratat med företagare i kommunen, är att man inte drabbats så hårt som man först kanske trodde att man skulle göra” säger han.


Sotenäs kommun beslöt tidigt under pandemin att sätta in stödjande insatser för näringslivet. Det rörde sig till exempel om förlängd betalningstid för fakturor till kommunen och generösare serveringsområde utan kostnad.

”Vår miljöavdelning har också gjort många tillsyner under sommaren och stöttat krögarna på ett mycket bra sätt. Tillsammans har våra handläggare och krögarna gjort ett bra jobb för att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer vad gäller till exempel avstånd” säger Micael Gustafsson.


Ett tydligt tecken på att företagarna lyckats anpassa sin verksamhet är att inga konkurser inträffat i Sotenäs kommun, under den här perioden.

”Det är ju faktiskt rätt fantastiskt!” påpekar Micael Gustafsson.


Den 22 mars kommer en ny näringslivsutvecklare att tillträda i Sotenäs kommun, efter vår ordinarie näringslivsutvecklare Tomas Larsson, som går i pension.

”Jag kommer att återgå till min ordinarie tjänst, som kompetensmäklare vid Sotenäs Symbioscentrum, där jag matchar våra utbildningar, som vi erbjuder, med arbetslivet” säger Micael Gustafsson.

 

Har ditt företag drabbats av minskad omsättning under pandemin? Regeringen har infört ett omställningsstöd för dessa företag. Stödet kan användas av fysiska och juridiska personer som bedriver näringsverksamhet i Sverige och är registrerade för F-skatt. Skatteverket är den myndighet som beslutar om omställningsstöd och stödet betalas ut genom en kreditering av skattekontot.

 

Läs mer här: https://www.regeringen.se/.../omstallningsstod-mars-till.../ Länk till annan webbplats.


För mer information kontakta:

Micael Gustafsson, vik näringslivsutvecklatre

Telefon: 070-214 49 15

Mejl: micael.gustafsson@sotenas.se


Fritidsverksamheten har flyttat utomhus

En grupp vuxna iklädda gul reflexväst.

Publicerad: 2021-01-26

På grund av pandemin så har fritidsverksamheten på Hunnebostrands skola under hösten flyttat ut sin verksamhet på heltid och skapat nya kreativa möjligheter att bedriva fritidsverksamhet utomhus!

Den nya ”ur och skur”-verksamheten utomhus har fokus på kunskap och rörelse och tillsammans med eleverna så har fritidspersonalen hittat nya lärmiljöer i närområdet.

 

På skolgården, i Folkets park, i Skolskogen och vid Hästedalen skapas lärmiljöer där eleverna kan leka och lära. För att möta upp verksamhetens behov så har skolans vaktmästare byggt ett tak på en av bollarenorna som efter ombyggnation nu även kan användas som ett uteklassrum!

 

Under hösten har skolan köpt in material för utomhuspedagogik och fritidspersonalen kommer också inom kort att få nya arbetskläder anpassade för utomhusvistelse. I och med att fritidsverksamheten har flyttat ut så upplever personalen att eleverna överlag blivit gladare och mår bättre och att elevernas kreativitet och lekförmåga ökat. Allt man gör inne kan man göra ute, bara man vågar tänka nytt och kreativt!

 

För mer information kontakta:

Richard Andersson, rektor

Telefon: 0523- 66 42 26

Mejl: rickard.andersson@sotenas.se

Bibblan öppnar igen!

Gång med fyllda bokhyllor.

Publicerad: 2021-01-22

Biblioteket kan äntligen hålla öppet igen, men med restriktioner.

Restriktionerna innebär:


 • Endast 6 besökare samtidigt.


 • Ta en kundkorg när du går in. Är de slut? Då är maxantal besökare nådd. Vänta utanför!


 • Enbart självservice
 • Inga dagstidningar
 • Inga datorer
 • Inga utskrifter
 • Inga spel eller leksaker i bilderboksrummet


Enbart lån och återlämning


Nya begränsade öppettider:

Mån, tis, tors: 13-18

Ons: STÄNGT

Fre: 12-15


Meröppet fortfarande stängt


Gör dina ärenden så snabbt du kan så att fler kan komma och låna! Alla sittplatser är avstängda. Behöver du en pga dålig hälsa? Fråga personalen!


Tack för din förståelse! Håll i, håll ut, håll avstånd!

Måltidsverksamheten ställer om

Kvinna som fyller matlådor i ett storkök.

Publicerad: 2021-01-21

Våra medarbetare ställer inte in, de ställer om!

Sedan vårterminens start har eleverna på Sotenässkolan växelvis haft distansundervisning. För dessa elever finns det möjlighet att få hämta lunchportioner, som Sotenässkolans kök har lagat!

 

Elever eller vårdnadshavare kan hämta kyld mat för flera dagar två gånger i veckan, både i Kungshamn och i Hunnebostrand. På bilden ser ni Ingrid Kronqvist som portionerar ut fiskpinnar, mos och gröna ärtor.

 

Sotenäs kommun riktar ett stort tack till medarbetarna som ställt om måltidsverksamheten och lyckats anpassa den efter helt nya förutsättningar!

Misstänkt bluff-sms om vaccination mot covid-19

Illustration av bluff-sms om vaccinering mot Covid-19.

Publicerad: 2021-01-22

Tyvärr har medarbetare i Sotenäs kommun fått motta sms som misstänks vara bluff om vaccination mot covid-19 (se bild).

Vaccination mot covid-19 är alltid gratis i Sverige, enligt beslut av regeringen. Lämna aldrig ut några kontouppgifter i sms.

 

Sotenäs kommuns vaccination av medarbetare har ännu inte påbörjats och inför vaccineringen kommer närmaste chef att lämna löpande information till de berörda.

 

För mer information kontakta:

Birgitta Cederberg, enhetschef Omsorgsförvaltningen

Telefon: 0523- 66 43 26

Mejl: birgitta.cederberg@sotenas.se

40 nya smittfall i Sotenäs kommun

Solnedgång över vatten kantat av träd med texten "40 nya smittfall i Sotenäs".

Publicerad: 2021-01-21

Under vecka 2 rapporterades 40 nya smittfall i Sotenäs kommun, en marginell minskning från vecka 1 då då det rapporterades 42 nya smittfall.

Tyvärr är smittspridningen hög även i övriga norra Bohuslän.

I hela Västra Götalandsregionen rapporterades vecka 2 hela 6 033 fall, en liten minskning med 766 fall jämfört med föregående vecka.

 

Sedan den 26 februari 2020 har totalt 90 376 bekräftade fall rapporterats i Västra Götaland.

Fram till och med 21 januari hade 1 691 dödsfall bland personer med bekräftad covid-19 rapporterats i Västra Götaland.

 

Medelåldern bland dödsfallen var 83 år, och 55 procent av de avlidna var män. Totalt har 91 procent av dödsfallen inträffat bland personer 70 år eller äldre. Avlidna personer under 50 år redovisas inte per åldersgrupp och kön med hänsyn till sekretess då det rör sig om så få fall i de olika åldersgrupperna.

 

Regeringen meddelade den 21 januari att tidigare beslutade skärpta restriktioner förlängs.

Mer information på krisinformation.se: http://bit.ly/3sMv8pt Länk till annan webbplats.

 

Här kan du läsa om antalet nya smittfall i Sveriges kommuner: http://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Varning för bedragare

Publicerad: 2021-01-15 Facebook

Se upp för dessa bedragare!

Under den närmaste tiden är det många som kommer att vaccinera sig mot Covid-19. I samband med detta har bedragare börjat ringa runt för att försöka lura folk. Lägg på luren om du känner dig stressad eller pressad av någon som ringer.

 

Bedragarna ringer upp och säger att de kommer från exempelvis Folkhälsomyndigheten och vill boka in en vaccinationstid åt dig. De kräver att du identifierar dig med bankdosa eller mobilt bank-id, detta ska du inte göra. I vissa fall vill bedragarna även komma hem till dig, lägg på luren om du får denna typ av samtal.

 

En bedragare försöker ofta stressa dig till att göra något, eller hålla kvar dig i luren tills du har gjort som de vill. Var vaksam och lägg på luren om samtalet känns konstigt eller oväntat. Du kan också ta stöd av släkt eller vänner om du känner dig osäker på hur du bokar tid för vaccination.

 

Läs mer om hur du skyddar dig mot telefonbedrägerier här: https://polisen.se/.../telefonbedragerier---skydda-dig/ Länk till annan webbplats.

Vaccinering av medarbetare inleds inom kort

Brygga med båtar framför Badholmarna i Bovallstrand, med texten "Stor ökning av smittade i Sotenäs".

Publicerad: 2021-01-14

Under vecka 1 konstaterades 42 nya smittade i Sotenäs kommun, att jämföra med 15 stycken veckan innan. Det är nu viktigt att alla fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd.

Nu har alla boende på kommunens särskilda boenden (SÄBO) vaccinerats och brukare som får hemsjukvård och deras anhöriga vaccineras för närvarande.

 

Tidigast nästa fredag 24 januari, kommer vaccineringen av kommunens omsorgsmedarbetare att inledas.

De medarbetare som arbetar inom SÄBO kommer att vaccineras först och därefter följer kommunen en prioriteringslista som myndigheterna tillhandahåller. Varje medarbetare som erbjuds vaccinering genom kommunen kommer att kontaktas av sin chef.

 

Det är medarbetare som har omsorgsarbete eller arbetar med klienter inom socialtjänst som kommer ifråga för vaccinering genom kommunen.

 

För mer information om vaccinering läs mer här: https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/ Länk till annan webbplats.

 

För mer information om antalet smittade i varje kommun läs mer här: http://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Vaccinering av medarbetare inleds inom kort

Brygga med båtar framför Badholmarna i Bovallstrand, med texten "Stor ökning av smittade i Sotenäs".

Publicerad: 2021-01-14

Under vecka 1 konstaterades 42 nya smittade i Sotenäs kommun, att jämföra med 15 stycken veckan innan. Det är nu viktigt att alla fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens råd.

Nu har alla boende på kommunens särskilda boenden (SÄBO) vaccinerats och brukare som får hemsjukvård och deras anhöriga vaccineras för närvarande.


Tidigast nästa fredag 22 januari, kommer vaccineringen av kommunens omsorgsmedarbetare att inledas.


De medarbetare som arbetar inom SÄBO kommer att vaccineras först och därefter följer kommunen en prioriteringslista som myndigheterna tillhandahåller. Varje medarbetare som erbjuds vaccinering genom kommunen kommer att kontaktas av sin chef.


Det är medarbetare som har omsorgsarbete eller arbetar med klienter inom socialtjänst som kommer ifråga för vaccinering genom kommunen.


För mer information om vaccinering läs mer här: https://www.1177.se/Vastra-Gotaland/ Länk till annan webbplats.


För mer information om antalet smittade i varje kommun läs mer här: http://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

Skaffa Freja eID till din tonåring

Närbild på longboard med en fot på, andra foten är på marken bredvid.

Publicerad: 2021-01-14

Har du barn över 13 år?

Många ungdomar från 13 år saknar egen e-legitimation och det innebär därmed en onödig belastning på vården, eftersom de inte kan uträtta vårdärenden digitalt via 1177.se.

 

För att exempelvis kunna boka coronatest via 1177.se är det därför viktigt att så många ungdomar som möjligt har en egen e-legitimation.

 

Sedan 22 december kan man logga in till 1177.se med e-legitimationen Freja eID utan att det krävs ett fysiskt möte vid utfärdandet. BankID och andra e-legitimationer kräver fysiskt möte vid utfärdandet och Freja eID är för närvarande den enda som kan utfärdas corona-säkert.

 

”Ungdomsvarianten” av BankID, Mobilt SäkerhetsID, kan inte användas till 1177.se. Freja eID är en statligt godkänd e-legitimation och helt kostnadsfri för användaren.

 

Här finns instruktioner till hur man skaffar Freja eiD: https://frejaeid.com/skaffa-freja-eid/ Länk till annan webbplats.

 

Här är information från 1177.se om e-legitimation för ungdomar: https://www.1177.se/.../logga-in-pa-1177.se-for-dig-som.../ Länk till annan webbplats.

Checklistor för företagare och verksamhetsinnehavare

Kaffekopp och fat på uteserveringsbord.

Publicerad: 2021-01-14

För att hindra smittspridning har regeringen från 10 januari infört en tillfällig pandemilag. Med stöd av lagen har en ny förordning, kallad ”begränsningsförordningen”, införts.

Den innebär att rättsligt bindande regler gäller för gym- och sportanläggningar, badhus, butiker och gallerior samt platser för privata sammankomster.

De nya reglerna innebär att det nu bli obligatoriskt att beräkna det maximala antalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt. Maxantalet ska dokumenteras, och får inte överskridas och för besökare så ska det skyltas vid alla entréer vilket maxantalet är. Det ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.

 

Vill du som verksamhetsinnehavare vara säker på att du gör rätt?

 

Länsstyrelsen i Västra Götaland har tagit fram checklistor anpassade för berörda verksamheter.

 

För dig som bedriver handel: https://bit.ly/2XDPcMi Länk till annan webbplats.

 

För dig som upplåter lokal eller utrymme för allmän sammankomst: https://bit.ly/3nJie7V Länk till annan webbplats.

 

För dig som har gym, badhus eller annan sportanläggning: https://bit.ly/3sqhaJu Länk till annan webbplats.

Nu träder pandemilagen i kraft

Mikroskopbild på viruset Covid-19.

Publicerad: 2021-01-09

Folkhälsomyndigheten har beslutat om föreskrifter som ansluter till den så kallade pandemilagen.

Bland annat får butiker, gym och köpcentrum nya förhållningsregler. Verksamheter som bryter mot reglerna riskerar vite och i sista hand stängning.

 

Använd munskydd i kollektivtrafik och i vårdlokaler

Närbild på kvinnoansikte med munskydd, överlappat med mikroskopbild på viruset Covid-19.

Publicerad: 2021-01-08

Från och med den 7 januari 2021 rekommenderas munskydd i kollektivtrafiken klockan 7–9 samt 16–18 vardagar, i hela landet.

Personer som reser med kollektivtrafik, där det inte går att hålla avstånd genom att boka plats, rekommenderas att bära munskydd under de tider på vardagar då många människor vanligtvis reser: klockan 7–9 samt 16–18 vardagar.


Rådet riktar sig till personer födda 2004 och tidigare, det vill säga till personer från gymnasieåldern och äldre.

"Det är mer effektivt att hålla avstånd än att befinna sig nära andra och ha munskydd. Men vi vet att kollektivtrafiken innebär situationer där trängsel kan vara svår att undvika trots rekommendationen om att i första hand välja andra färdmedel. Då kan munskydd vara till nytta" säger statsepidemiolog Anders Tegnell.


Som ett tillägg till redan gällande åtgärder för att minska smittspridning rekommenderar nu VGR att patienter, besökare, ledsagare och personal kontinuerligt använder munskydd i vårdlokaler där mer än en person vistas samtidigt.


Syftet med den nya rekommendationen är att minska smittspridning från asymtomatiska och presymtomatiska bärare av coronaviruset, alltså de personer som kan smitta andra utan att själva ha symtom eller som ännu inte hunnit få symtom.


"Det viktigaste vi alla kan göra för att minska smittspridningen är dock att fortsätta följa de allmänna råden" säger Anders Kullbratt, NU-sjukvårdens biträdande sjukhusdirektör.

Läs mer om munskyddsanvändning i vårdlokaler här Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Sotenäsborna fortsätter hålla i och hålla ut

Hav och klippor med texten "Vi fortsätter hålla i!"

Publicerad: 2021-01-07

Under förra veckan, vecka 53, fick Sotenäs kommun 15 nya smittfall, att jämföra med veckan innan då det upptäcktes 17 nya smittade.

Inför vårterminen 2021 uppmanar Folkhälsomyndigheten landets högstadieskolor att förstärka det förebyggande arbetet mot smittspridning. Kommunerna får därför ytterligare ett verktyg i arbetet när nu regeringen fattar beslut om möjlighet till distans- och fjärrundervisning även för högstadiet.

 

Utbildningsförvaltningen i Sotenäs kommun arbetar just nu med frågan och kommer meddela vårdnadshavarna i V-klass om vad som gäller inför vårterminens skolstart.

 

Sotenäs kommun riktar ett varmt och innerligt tack till alla Sotenäsbor som håller i och håller ut!

 

Läs mer om distansundervisning för högstadiet här: http://bit.ly/3hT1uJO Länk till annan webbplats.

 

Läs mer om antalet nya smittade i landets alla kommuner här: http://bit.ly/33QdtS0 Länk till annan webbplats.

En historisk dag i Sotenäs kommun

Kvinna blir vaccinerad.

Publicerad: 2021-01-05

Idag har vaccineringen mot covid-19 påbörjats och den inleddes på Hunnebohemmet.

Först ut i kommunen att bli vaccinerad var Ulla Bohwalli och distriktssköterskan Marie Karlsson vaccinerade!

På torsdag fortsätter vaccinationen på Kvarnbergets Äldrecentrum.

Kommunen har fått 130 doser, vilket mer än väl ska räcka till de boende på våra särskilda boenden(SÄBO). De boende på SÄBO vaccineras klart denna vecka och sedan planeras för vaccination av de som har hemsjukvård nästa vecka.


Även om du vaccinerats gäller FORTFARANDE Folkhälsomyndighetens rekommendationer:

 • stanna hemma om du har symtom
 • tvätta händerna ofta
 • håll avstånd

 

Läs mer om vaccinering här Länk till annan webbplats.

Vaccinering närmar sig i kommunens verksamheter

Träd med ljusslingor i skymning framför ICA Skeppet med texten "Nu håller vi ut!".

Publicerad: 2021-01-02

Under förra veckan, vecka 52, fick Sotenäs kommun 17 nya smittfall, att jämföra med veckan innan då det upptäcktes 16 nya smittade.

När det gäller vaccinering i kommunens verksamheter så är prioriteringen följande:

 • Fas 1 är Särskilda boenden (SÄBO) och de som bor i ordinärt boende 70+ med hemsjukvård och /eller hemtjänstinsatser inklusive närstående i samma hushåll. Kommunens personal som arbetar inom de prioriterade områdena ingår också i FAS 1. Vaccineringen börja med SÄBO.
 • Våra sjuksköterskor ger vaccinet till de som bor på kommunens SÄBO och de i ordinärt boende som har hemsjukvård inklusive de som bor i samma hushåll. Primärvården (Närhälsan och Sotenäs vårdcentral) vaccinerar sina listade patienter med hemtjänst 70+ inklusive närstående i samma hushåll. Kommunen samverkar med primärvården så att de personer som ska erbjudas först får. Kommunens personal kommer vaccineras av upphandlad extern aktör.
 • Det ska gå minst 21 dagar mellan första och andra dosen.
 • Kommunen räknar med att få doser till alla på SÄBO under samma vecka, leveransdatum är ännu inte känt.


Har du frågor kring vaccinering? Då hänvisar vi till Folkhälsomyndigheten, läs mer här Länk till annan webbplats.

Publicerad: | Senast ändrad:

Dela detta innehåll