Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Vanliga frågor under sommaren

Fyll i en bildbeskrivningstext

Regeringen har öppnat för inrikes resor från och med 13 juni. Det ställer krav på ansvarstagande från både invånare och besökare. Sotenäs kommun vill välkomna till ett besökssäkert Sotenäs där vi alla hjälps åt att påminna om Folkhälsomyndighetens råd. Tar vi alla ett tydligt personligt ansvar kan vi undvika ökad smittspridning och få en härlig sommar tillsammans i Sveriges vackraste kommun!


Sotenäs kommun vidtar följande allmänna åtgärder för att undvika smittspridning:

  • Anslår skyltar om att hålla avstånd vid platser där det brukar samlas många människor. På allmänna platser, som till exempel Smögenbryggan och kommunala badplatser, har vare sig kommunen eller polisen några lagliga möjligheter att ingripa vid trängsel, då det är tillåtet att samlas på en allmän plats. Istället gäller det personliga ansvaret att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

  • Förstärker hygienrutiner och städning i gästhamn och på allmänna toaletter.

  • Kontrollerar trängsel på serveringar. Från 1 juli får kommunerna utökat kontrollansvar enligt smittskyddslagen vilket innebär att en restaurangverksamhet kan få restriktioner om trängsel uppstår. Upptäcker du trängsel vid en restaurang som du vill anmäla? Skicka ett mejl med ordet "Trängsel" i ämnesraden till: miljoenheten@sotenas.se

  • Informerar om coronaviruset på sin hemsida. Läs mer här

  • Uppmanar besökare och invånare att välja besöksmål i vår kommun där det inte är trängsel. Sotenäs kommun har många vackra naturområden och pärlor att njuta i fred av. Vill du vandra kan du hitta vandringsleder härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Fler tips på härliga upplevelser finns på www.sotenas.se/uppleva länk till annan webbplats och sotenas.se/turismlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Parkering i Sotenäs

Här hittar du en länk till samtliga kommunala parkeringsplatser i kommunen som ligger under kartportalen.
Parkering i Sotenäslänk till annan webbplats


Var kan jag få tag i en p-skiva?

Sedan 1 juni 2018 gäller p-skiva i Sotenäs kommun under första timmen då man kan parkera gratis. P-skivan får du gratis i kommunhusets reception på Parkgatan 46 i Kungshamn. Du kan även använda annan p-skiva, finns att köpa i vissa butiker.
Har du ingen p-skiva kan du fortfarande sms-parkera och får då första timmen gratis eller lägga en skriftlig lapp i framrutan där du skriver vilken tid du påbörjade din parkering.
P-skivan kan även användas i andra kommuner som har p-skiva.


Vad gör jag om jag fått parkeringsböter?

polisens hemsidalänk till annan webbplats finner du blanketter för bestridande av p-bot. Där står det hur du ska gå till väga med överklagan och vart denna ska skickas.


Var kan jag långtidsparkera?

Du kan parkera utan avgift på följande ställen:
Intill Sotenäs idrottshall i Kungshamn (7 dygn)
Stallebrottet, Malmön (7 dygn)
Väjern, mitt emot badhuset Tumlaren
Vid reningsverket, Lökholmen, Hunnebostrand

Hela året finns parkeringsvakter i Sotenäs, så ta hänsyn till de skyltar som visar hur du får lov att parkera och var du ställer din husbil. Ansvarig för parkering är Sotenäs kommun. Tel: 0523-66 40 00.


Var kan jag parkera med husbil?

Vid samtliga campingplatser i kommunen liksom Tryggögatan på Väjern, Smögenbron vid brofästet mot Kungshamn, Flundrebosand på Klevenvägen på Smögen, samt ställplatserna Sandö på Smögen (offentlig toalett) och Lökholmen i Hunnebostrand.


Var hittar jag information om gästhamnar?

Längs Sotenäs kuststräcka finns sju gästhamnar, från den största i Hunnebostrand till den minsta på Väjern. När vädret tillåter kan man även ankra i någon av alla fina naturhamnar som finns längs vår kust.

Gästhamnarna bjuder på olika grader av service och annat utbud som restauranger och affärer. Alla har personal på plats mellan kl. 7-22 utom Malmön, Bovallstrand och Hasselösund som har personal på plats förmiddagarna kl. 7-9 och eftermiddagarna kl.17-19.

Bokningsreglerna får man vid bokningen men platsen är tillgänglig från kl. 12.00 den dagen man bokat till 12.00 dagen efter.

På Smögen och i Hunnebostrand kan du betala din plats på webben: www.dockspot.comlänk till annan webbplats , välj vilken hamn och betala på plats.


Smögens gästhamn (tel: 0766-97 61 07)

Hasselösund, Smögen (tel: 0766-97 61 26)

Kungshamns gästhamn (tel: 0706-20 89 17)

Väjerns gästhamn (tel: 0523-799 50, Tumlaren)

Hunnebostrands gästhamn (tel: 0705-88 77 47)

Bovallstrands gästhamn (tel: 0766-97 61 11)

Malmöns gästhamn (tel: 0720-39 80 85)


Man kan köpa duschkort. Man köper dessa i automaterna i Hunnebostrand, Kungshamn eller på hamnkontoret. På Smögen bara på hamnkontoret. Laddning sker på samma ställen.

På de ställen som korten finns så finns det även tvättmaskin och torktumlare som de fungerar till.

På Smögen finns möjlighet att betala med mynt.

Toaletterna är gratis men kräver i vissa fall att du löser ett accesskort för att få tillgång, till exempel i Kungshamn.

Det finns swisch i varje hamn.


Var kan jag campa?

Tänk på att det inte är tillåtet att campa överallt i Sotenäs under perioden 15 juni till 15 augusti, mer än på campingplatser.

Däremot har du möjlighet att tälta ett dygn enligt allemansrätten i områden som inte är tätort eller naturreservat/naturvårdsområden. Man får alltså inte övernatta, campa eller tälta utomhus på exempelvis Smögen eller Ramsvik.

Tänk också på att bil och husbil omfattas av terrängkörningslagen, varför du inte kan köra av vägen för att övernatta i din bil/husbil. Respektera markägare och andra som vistas i området. Här kan du läsa mer om var camping ej är tillåtenPDF

Här kan du läsa mer om var tältning ej är tillåtenPDF


Var gör jag en felanmälan?

Om du upptäcker någonting som är fel på gator till exempel, gångvägar, bryggor och renhållning bör du omgående anmäla detta. Det ger oss möjlighet att kunna åtgärda felet så snabbt som möjligt.

Felanmäl här


Renhållning

Är du missnöjd med renhållningen runt återvinningsstationer och offentliga platser?

Rambo har hand om återvinningsstationerna. Kontakta dem vid frågor och synpunkter:

Telefon: 0523-66 77 00

Mejl: kundservice@rambo.se

Hemsida: www.rambo.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Rör det sig om offentliga platsers renhållning:

Felanmäl härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönsterVar hittar jag kartor över Soteleden?

Kartor över Soteleden hittar du här eller på kommunens turistinformationer som finns i centrala Kungshamn, ute på Ångbåtspiren mitt i hamnen. I Hunnebostrand hittar du vår turistinformation vid hamnkontoret. Det finns även en infopoint vid Smögens hamnkontor och vid ICA-parkeringen på Smögen.


Hundar på badplatser?

Hundar får gärna bada men inte på våra offentliga badplatser under sommaren, enligt de allmänna lokala ordningsföreskrifterna för Sotenäs kommun. Det gäller dessa badplatser:

• Malmön – Kattesand, Pärlane och Badhuset
• Hunnebostrand – Sankt Görans Ö och Hästedalen
• Kungshamn – Fisketången, Stenbogen och Ramnerer
• Bovallstrand –Badholmarna
• Smögen – Sandö, Vallevik och herr- och dambadet vid Makrillviken
• Väjerns badplats Hammarudden
• Hovenäsets badplats Reso
• Röds badplats


Här finns speciella hundbadplatser:

• Örns camping (fråga i receptionen var den ligger)

• Johannesviks camping, vid sidan av sin ordinarie badplats (skyltat).


Publicerad: 2019-06-17 08.30

Senast ändrad: 2020-07-02 16.11

 

Dela detta innehåll

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial