Budget
Enligt kommunallagen ska det för den kommunala verksamheten finnas mål och riktlinjer som är av betydelse för god ekonomisk hushållning. Begreppet ”god ekonomisk hushållning” har både ett finansiellt perspektiv och ett verksamhetsperspektiv.
God ekonomisk hushållning ur ett finansiellt perspektiv innebär bland annat att varje generation själv måste bära kostnaderna för den service som den konsumerar. Detta innebär att ingen generation ska behöva betala för det som en tidigare generation förbrukat.
God ekonomisk hushållning ur ett verksamhetsperspektiv tar sikte på kommunens förmåga att driva verksamheten på ett kostnadseffektivt och ändamålsenligt sätt. För att skapa förutsättningar för en god ekonomisk hushållning måste det finnas ett klart samband mellan resursåtgång, prestationer, resultat och effekter.
Mål- och resursplan
Mål- och resursplan är beslutad av kommunfullmäktige i juni. Mål- och resursplanen innehåller en beskrivning av kommunens nämnds- och förvaltningsorganisation, omvärldsbeskrivning, god ekonomisk hushållning, kommunala jämförelser, ekonomisk flerårsplan samt budget fördelad per nämnd.
Efter att kommunfullmäktige beslutat om nämndsbidragens storlek är det upp till varje nämnd att fördela ut tilldelad budget per verksamhet inom den egna nämnden. Nämndens uppdelning av tilldelat kommunbidrag benämns internbudget. Förutom fördelning av kommunbidraget innehåller internbudgeten också nämndens styrande verksamhetsmål, det vill säga de mål nämnden satt för verksamheten under budgetåret.
Publicerad: | Senast ändrad:
Dela detta innehåll
Maria Strömberg