Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Meny

Information om coronaviruset

Fyll i en bildbeskrivningstext

På denna sida lägger vi löpande ut aktuell information om coronaviruset. Sotenäs kommun följer noggrant och aktivt utvecklingen av coronaviruset. 

Vi samarbetar med ansvariga myndigheter och länkar till dessa då information och lägesbild förändras kontinuerligt. Allt eftersom nya inlägg skrivs flyttar vi äldre information längst ned på sidan, se under Kalendarium.


Innehåll på denna sida:

Ansvariga myndigheter

krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster finns de ansvariga myndigheternas information om coronaviruset.

Här finns frågor och svar om viruset från Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa WHO:s informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Här kan du läsa Utrikesdepartementets informationlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Under Relaterad information i sidofältet finns fler länkar som kan vara behjälpliga.


Så minskar vi smittspridningen

För att bromsa spridningen av det nya coronaviruset är det viktigt att vi tillsammans hjälps åt. Det är allas ansvar att hindra spridning av covid-19 genom att följa Folkhälsomyndighetens råd, rekommendationer och riktlinjer.

Följ dessa råd för att undvika smitta samt skydda dig och andra:

 • Stanna hemma om du har symtom. Se listan över symtomlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

 • Tvätta händerna ofta med tvål och vatten i minst 20 sekunder. Fler hygienråd hittar du här.länk till annan webbplats

 • Håll avstånd till andra både inomhus och utomhus.

 • Gå, cykla eller använd andra färdmedel än kollektivtrafik. Resor där platsbokning ej är möjligt bör undvikas

 • Håll avstånd till varandra och följ anvisningar i kollektivtrafik och andra allmänna färdmedel

 • Undvik större sociala sammanhang som bröllop, fester, begravningar och dop

 • Om du provtagit dig för covid-19 ska du stanna hemma tills du fått ditt provsvar.

Antikroppstest information länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Good hand hygiene in other languages länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Bekräftade fall

Västra Götalandsregionen presenterar varje vecka statistik över covid-19, kommun för kommun i regionen. Sotenäs kommun kommer att publicera uppgifterna på hemsidan varje vecka via en länk. Kommunen kommer inte att gå ut med mer, detaljerad information, med hänsyn till patientsekretessen.

Statistik covid-19 från Västra Götalandsregionenlänk till annan webbplats


För verksamhetsutövare

Sommar i skuggan av en pandemi ställer speciella krav på alla som organiserar en verksamhet. Kunder och gäster måste kunna hålla avstånd och tvätta händerna, vilket styr hur du kan sälja varor eller tjänster.

Råd, tips och exempel för dig som verksamhetsansvrig - minska covid-19-spridning finns på msb.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

För de verksamhetsutövare som är i behov av affischer finns det att tillgå på kommnuens hamnkontor och i receptionen på kommunhuset i Kungshamn.


Tillfälliga föreskrifter för serveringsställen


Nedanstående information finns också i pdf-format:
Tillfälliga föreskrifter för serveringsställen PDF

Med anledning av covid-19 pandemin gäller nya föreskrifter för verksamheter som serverar mat och dryck till sina gäster med förtäring på stället Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen och Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställe HSLF-FS 2020:37.


Detta gäller:

 • Serveringsställen måste vidta åtgärder för att undvika trängsel på de inom- och utomhusytor som besökare har tillträde till.

 • Besökare bör kunna hålla minst en meters avstånd till andra sällskap.

 • Verksamheten ska organiseras så att smittspridning bland besökare så långt som möjligt undviks.

 • Enbart servera mat eller dryck till besökare som sitter ned vid bord eller en bardisk. Besökare får hämta mat och dryck vid en disk eller buffé om det kan ske utan trängsel.

 • Serveringsställen ska erbjuda besökare att tvätta händerna med tvål och vatten eller erbjuda handsprit.

 • Serveringsställen ska informera besökare hur de kan minska risken för smittspridning.

 • Den som driver ett serveringsställe ska säkerställa att personalen får tillräcklig information för att förhindra smittspridning mellan besökare.

 • Mat för avhämtning kan köpas så länge det inte uppstår trängsel bland dem som väntar, hämtar eller betalar.


Tillsyn

Enligt lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen ska den kommunala miljönämnden genomföra tillsyn att verksamheterna följer lagen samt Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställe (HSLF-FS 2020:37). Det innebär att miljönämnden i mellersta Bohuslän kommer att besöka serveringsställen för att kontrollera lagefterlevnaden.

Om miljönämnden vid besök bedömer att en verksamhet inte följer lagen och föreskrifterna kommer de att behöva vidta åtgärder. Vid uppföljande besök kontrolleras om verksamheten vidtagit åtgärder. Om åtgärder inte vidtagits eller om bristerna är omfattande kan miljönämnden omedelbart stänga verksamheten.


Att tänka på

 • Det är verksamhetsutövarens ansvarar för att förhindra trängsel i kön både innanför dörren och utanför dörren till er verksamhet. Verksamhetsutövarens ansvar för kön gäller för den yta de har rådighet över.

 • Väl synlig information om hur risken för smittspridning hindras bör lämnas vid entréer, toaletter och andra platser där besökare uppehåller sig.

Folkhälsomyndighetens föreskrifter och allmänna råd om att förhindra smitta av covid-19 på restauranger och caféer m.m.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Lag (2020:526) om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Kommunens tillsyn av serveringsställen

Från den 1 juli är det kommunen som ansvarar för tillsyn över serveringsställen enligt lagen om tillfälliga smittskyddsåtgärder på serveringsställen.

Kommunen bedriver en intensiv tillsyn på serveringsställen och på länken nedan kan du se statistik över hur många tillsynsbesök som har gjorts av miljönämnden i mellersta Bohuslän (Lysekil, Sotenäs och Munkedals kommun)

Klicka här: Statistik antal tillsynsbesök per kommunlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

*Avvikelse innebär att någonting behöver åtgärdas på serveringsstället och att det kan göras ganska omgående. Under tiden problemet åtgärdas riskeras ingen stor smittspridning.Det här gör Sotenäs kommun

 • Anslår skyltar om att hålla avstånd vid platser där det brukar samlas många människor. På allmänna platser, som till exempel Smögenbryggan och kommunala badplatser, har vare sig kommunen eller polisen några lagliga möjligheter att ingripa vid trängsel, då det är tillåtet att samlas på en allmän plats. Istället gäller det personliga ansvaret att hålla avstånd och följa Folkhälsomyndighetens råd och rekommendationerlänk till annan webbplats.

 • Förstärker hygienrutiner och städning i gästhamn och på allmänna toaletter.

 • Kontrollerar trängsel på serveringar. Från 1 juli får kommunerna utökat kontrollansvar enligt smittskyddslagen vilket innebär att en restaurangverksamhet kan få restriktioner om trängsel uppstår. Upptäcker du trängsel vid ett serveringsställe som du vill anmäla? Använd dig av vårt formulär eller skicka ett mejl med ordet "Trängsel" i ämnesraden till: miljoenheten@sotenas.se

 • Informerar om coronaviruset på sin hemsida.

 • Uppmanar besökare och invånare att välja besöksmål i vår kommun där det inte är trängsel. Sotenäs kommun har många vackra naturområden och pärlor att njuta i fred av. Vill du vandra kan du hitta vandringsleder härlänk till annan webbplats. Fler tips på härliga upplevelser finns på www.sotenas.se/uppleva länk till annan webbplats och sotenas.se/turismlänk till annan webbplats


Telefonnummer vid frågor

Om du behöver hjälp med att ringa kan du använda Teletal. Det är en tjänst där du får stöd och hjälp i telefon-samtal. Teletal är gratis. Ring Teletal på telefonnummer 020-22 11 44.


Nationellt informationsnummer – 113 13
För allmänna frågor om coronaviruset och myndigheternas rekommendationer.


Sjukvårdsrådgivning – 1177
Ring endast om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning. Använd inte detta nummer för allmänna frågor om coronaviruset eller om myndigheternas rekommendationer.


Vid akuta nödsituationer – 112
Ska endast användas vid fara för liv, egendom eller miljö.


UD:s telefon för frågor om resande – +46 840 59 200
Frågor om utlandsresor och råd och stöd till svenskar som befinner sig utomlands.


Röda korsets stödtelefon – 0771 900 800
Om du känner stress och oro kring utbrottet av coronaviruset.


Jourhavande präst hos Svenska kyrkan – 112
Ring numret och be dem koppla dig till jourhavande präst. Går även att nå via Svenska Kyrkans chatt.


BRIS stödtelefon för barn – 116 111
Öppet vardagar 09-12 och 14-21 samt helger 14-21. Finns även chatt.


BRIS vuxentelefon om barn – 077 150 50 50
Stöd och information kring frågor som rör barn. Öppen vardagar 09-12


Kvinnofridslinjens nationella stödtelefon – 020-50 50 50
För dig som utsatts för fysiskt, psykiskt och sexuellt våld.


Äldrelinjen – 020 22 22 33
För dig som är över 65 år och behöver någon att prata med. Drivs av organisationen Mind och har öppet vardagar 08-19 och helger 10-16.Andra språk/Other languages

Nyheter om coronaviruset i Sverige på

Amhariska አማርኛlänk till annan webbplats | Arabiska عربيlänk till annan webbplats | Dari دریlänk till annan webbplats | Engelska Englishlänk till annan webbplats | Finska Suomen kielilänk till annan webbplats | Franska Françaislänk till annan webbplats | Kinesiska 中文länk till annan webbplats | Kurmanji Kurmancîlänk till annan webbplats | Lulesamiska Julevsámegiellalänk till annan webbplats | Meänkielilänk till annan webbplats | Nordsamiska Davvisámegiellalänk till annan webbplats | Pashto پښتوlänk till annan webbplats | Persiska/Farsi فارسیlänk till annan webbplats | Polska Polskilänk till annan webbplats | Romani arli Romane arlikanelänk till annan webbplats | Romani lovarilänk till annan webbplats | Ryska Русскийlänk till annan webbplats | Serbiska Српскиlänk till annan webbplats | Somaliska Soomaalilänk till annan webbplats | Sorani سۆرانیlänk till annan webbplats | Spanska Españollänk till annan webbplats |Sydsamiska Åarjelsaemien gïelelänk till annan webbplats | Thailändska ภาษาไทยlänk till annan webbplats | Tigrinja ትግርኛlänk till annan webbplats | Tyska Deutschlänk till annan webbplats

och på lätt svenska.


Sverigesradiolänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Folkhälsomyndighetenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Krisinformation.selänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Frågor och svar på engelska

FAQ of The Public Health Agency of Swedenlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Informationsfilmer

macluumaad filmlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

المعلوماتlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

እዋናዊን - ኮሮኖ-ቫይረስ ብዚምልከት ተረጋጊጹ ዘሎ ሓበሬታንlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster


Teckenspråkstolkad information

Information från krisinformation.se som uppdateras allt eftersom.länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster
Kalendarium

Nya direktiv för dig som är 70 år och äldre

Publicerad 2020-10-22:

 

Idag kom ett efterlängtat besked: Folkhälsomyndigheten har beslutat att ta bort rekommendationen om att personer som är 70+ bör undvika kontakter med andra!


Orsaken är bland annat att vissa grupper drabbats av sämre psykisk hälsa.
MEN: den här förändringen gör att det nu blir särskilt viktigt att vi alla tar vårt ansvar och följer de allmänna råden för att förhindra spridning av covid-19. Dem kan du läsa härlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Idag har också statistik släppts för hur många nya smittfall som finns i varje kommun. Återigen har Sotenäs kommun 0 fall!
I Sotenäs kommun har vi både rena händer och varma hjärtan- nu håller vi nollan och tar hänsyn till våra äldre så att de också kan få njuta av en riktigt härlig höst!

Läs mer om antalet smittade i varje kommun här: https://bit.ly/33QdtS0länk till annan webbplats

Återigen 0 nya smittade

Publicerad 2020-10-15:

Folkhälsomyndigheten presenterade idag ett riktigt efterlängtat besked: Sotenäs kommun hade förra veckan, vecka 41, återigen 0 nya smittfall!

Veckan innan gick kurvan åt helt fel håll med 5 nya smittade, men Sotenäsborna tog läget på allvar och nu ser vi det fantastiska resultatet!

Sotenäs kommun riktar ett stort och innerligt tack till alla sina invånare! Ni har både rena händer och varma hjärtan!

Läs mer om antalet smittade i de olika kommunernalänk till annan webbplats


Allt fler nya smittfall i Sotenäs kommun

Publicerad 2020-10-08:

Det går tyvärr åt helt fel håll. Förra veckan hade Sotenäs kommun 5 nya smittfall i kommunen.

Därmed ligger vi, tillsammans med Partille, Skara och Strömstad, i topp i Västra Götalandsregionen bland de kommuner som har flest nya smittfall.

Nu gäller det att vi vänder den här oroväckande utvecklingen i Sotenäs!

Följ Folkhälsomyndighetens råd:

Håll avstånd

Tvätta händerna- noga och ofta

Stanna hemma om du känner minsta symptom

Är du 70+, var extra försiktig

Här kan du läsa om antalet nya fall i Sveriges alla kommuner under förra veckan (vecka 40): https://bit.ly/33QdtS0länk till annan webbplats

 

Smittoläget under vecka 39

Publicerad 2020-10-01:

Fortfarandelåg smitta i Sotenäs kommun.

Under förra veckan, vecka 39, upptäcktes endast ett enda nytt fall av smitta i Sotenäs kommun!

Det visar att ni Sotenäsbor fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer. Nu är det viktigt att vi alla fortsätter att hålla avstånd, hålla i och hålla ut!

Här kan du läsa om hur smittoläget ser ut i alla Sveriges kommunerlänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster

Besöksförbudet hävs på våra särskilda boenden

Publicerad 2020-09-30:

Nu den 1 oktober öppnar vi våra särskilda boenden för besök igen.

Smittläget i kommunen är väsentligt mycket bättre, men det innebär inte att faran är över.

Verksamheterna behöver därför fortsatt vidta försiktighetsåtgärder, så att besök kan ske på ett säkert sätt och bli till den glädje vi alla hoppas på.

Kontakta den enhet där din närstående bor och som du avser att besöka för närmare information och lokal rutin för säkra besök. Våra rutiner bygger på Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Välkomna att ta kontakt och boka besök!

Här kan du läsa vilka rutiner som gäller vid besökPDF


Publicerad: 2020-07-02 10.56

Senast ändrad: 2020-10-22 15.43

 

Dela detta innehåll

Sotenäs kommun

Besöksadress

Parkgatan 46

456 80 Kungshamn

 

Hitta hit

 

Organisationsnummer:

212000-1322

Kontakta kommunen

Telefon: 0523-66 40 00

Skicka e-post

 

Besökstid

Måndag - torsdag

08:00 - 16:30

 

Fredag

08:00 - 15:00

 

Press och informationsmaterial