Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Kampen för att rädda Smögens paddor går vidare

Strandpadda fotograferad på Smögen

En av Strandpaddorna i smögenområdet. Foto: Claes Andrén

Antalet groddjur har minskat rejält på Smögen.

I vissa områden har Strandpaddan försvunnit helt. Frågan än varför och vad man kan göra åt det?
Det försöker det ideella projektet Biologisk Mångfald på Smögen – med fokus på vanlig padda och Strandpadda att ta reda på.

Jan Mattsson flyttade till Smögen på 70-talet och har sedan dess sett hur framför allt Strandpaddorna blivit allt färre.
På och runt Smögen finns den nordligaste populationen av Strandpadda i Sverige och den finns i stort sett bara i Bohuslän.
Idag är Jan Mattsson projektledare för projektet som ska få Strandpadda, Vanlig padda och Vattensalamander att bli livskraftiga igen på Smögen.

– En av anledningarna till att de försvinner är att det är varmare nu. De lägger sina yngel i hällkar med för lite vatten som dunstar snabbt och så torkar ynglen ut, säger han.
Ett annat problem är att växtligheten spridit ut sig så mycket att paddorna har svårt att komma ut vattnet när de lämnar yngelstadiet och att ta sig fram på land.
Myrarna på Smögen är också övergödda, bland annat av dumpat trädgårdsavfall. Dessutom har någon planterat in guldfisk i Stormyren, vilket hotar den vanliga paddan.

 

Projektet får medel från LONA Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., Naturvårdsverkets lokala naturvårdssatsning.
Under till LONA-dagarna, sista helgen i augusti, visar projekt från hela landet upp vad de gör. Då växlar "paddprojektet" upp sin informationssatsning.

En ny broschyr kommer att finnas på och runt Smögen (bland annat på kommunhuset) 

 

Du kan också läsa broschyren här Pdf, 1.2 MB.

 

 Nu är själva fältarbetet med inventering över och under nästa år kommer det att finnas stort utrymme för allmänheten att engagera sig.

 

 – Vi kommer att behöva gräva runt dammar så att de kommer upp och ner ur hällkaren lättare. Och så skulle vi nog behöva bränna av en del ljung, säger Jan Mattson som gärna ser att fler engagerar sig i kampen för att rädda paddorna på Smögen.

 

Fakta LONA - Den lokala naturvårdssatsningen

LONA är ett bidrag som ska stimulera kommuners och ideella föreningars långsiktiga naturvårdsengagemang. Via LONA finns möjlighet att få upp till 50 procent i bidrag för att genomföra projekt till nytta för naturvård, friluftsliv och folkhälsa.

 

Kommuner kan ansöka om LONA-bidrag, men olika lokala aktörer kan initiera projekt. Man kan söka för lokala naturvårdsprojekt, våtmarksprojekt och pollineringsprojekt.
Sista dag för kommuner att skicka in ansökningar är 1 december 2023.

Dela detta innehåll