Sotenäs kommunvapen, länk till startsida

Publicerad:

Försvarsmakten till Sotenäs inför Natomedlemskap

Kommundirektören och kommunalrådet tillsammans med tre militärer i grön uniform

Kommundirektören Anna Liedholm och kommunalrådet Therése Mancini mötte Lennart Bergström, samverkansofficer, Gunnar Hafwenstein, stabschef och Johanna Frejme, kommunikationschef. Samtliga kommer från Amf4 Göteborgs garnison.

Säkerhetsläget i världen och framför allt ett kommande Natomedlemskap ställer krav på att Försvarsmakten och kommunerna stärker sitt samarbete.
Det blev tydligt när representanter från Amf4 i Göteborg besökte Sotenäs kommun.

Med ett Natomedlemsskap ställs krav på Sveriges totalförsvar. Den militära delen är i stort sett redo. Den andra delen, civilförsvaret, landar i första hand på kommunerna som just nu lägger mycket kraft på att bygga upp sina rutiner.

I Sotenäs kommun ligger stort fokus på att bygga upp organisationen inifrån för att kunna hantera till exempel en kris. Medarbetare i kommunen utbildas hela tiden i grundläggande säkerhetsskydd för bättre personalsäkerhet och informationssäkerhet.

 

"Att vi skapat en organisation kring säkerhet och beredskap i kommunen har gett bra skjuts i arbetet”, säger Erika Åbrodd som är säkerhetsstrateg. ”Gruppen gör ett fantastiskt jobb ute i verksamheterna och på förvaltningsnivå.”

Fler exempel på beredskapsarbete i Sotenäs

·      Utbildning av frivilliga resurser - FRG,

·      Inköp av vattentankar för redundans vid t.ex. avbrott på ledningar eller längre elavbrott

·      Iordningställande av trygghetspunkter och flera samhällsviktiga fastigheter med elkraftverk.

Kommunen bedriver också kontinuerlig samverkan med näringslivet avseende krisberedskap.

Samverkan med Försvarsmakten

Samordning av beslutsfattande, säkerhet och kommunikation är fundamentala delar i samverkan mellan Försvarsmakten och kommunerna. Det är den organisationen som börjar sättas i och med Försvarsmaktens besök.

Kommunerna förväntas också ha börjat planera för att kunna härbärgera motsvarande en bataljon (500-600 soldater) under en tremånadersperiod.

 

Det kommunerna väntas stödja Försvarsmakten med bygger på Natos grundkrav för sina medlemsländer.

Det handlar om att tillhandahålla energi, vatten, livsmedel, information och kommunikation, hälso- och sjukvård, transporter, skydd och säkerhet och finansiella tjänster.

I Sotenäs kommun pågår just nu den planeringen för fullt.

Den militära orgaisationen är måna om att i sin tur stötta det här arbetet.

 

”Eftersom det kommer att finnas krav på Sverige och på kommunerna när vi går in i Nato så kommer vi att ha utbildningar för både regioner och kommuner i hur det ska fungera”, säger Lennart Bergström som är samverkansofficer vid Amf4, Göteborgs garnison.
”Vid ett läge där det behövs är det oerhört viktigt att vi har en bra kommunikation.”

Dela detta innehåll